Kip à la Normande is een goed voorbeeld van comfortfood. Even aanbraden in de pan en dan wegzetten in de oven voor ruim een uur. Het resultaat een heerlijk winterse stoofpot van kip met de verrassende smaak van gekarameliseerde appeltjes.
Verwarm de oven voor op 170°C. Smelt de helft van de boter in een grote braadpan op een matig vuur. Bestrooi de kippendijen met zout en peper en braad deze in ± 2 minuten rondom aan. Schep de kippendijen op een bord.
Bak in dezelfde braadpan de spekjes en de ui onder af en toe omscheppen ± 6 minuten totdat de ui zacht is en de spekjes mooi van kleur zijn. Leg de kippendijen weer in de pan en schenk de cider erover. Breng het geheel aan de kook.
Doe het geheel in een ovenschaal. Zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie of eventueel een deksel gedurende 1 uur en 10 minuten in de oven totdat de kip gaar is.
Smelt zo'n 10 minuten voor het einde van de stooftijd het restant van de boter in een koekenpan op een matig tot hoog vuur. Bak hierin de appelpartjes, bestrooid met suiker, goudbruin. Schep om met het citroensap, neem van het vuur en houd warm.
Neem de ovenschaal uit de oven en zet die uit. Schep de kippendijen uit de ovenschaal en houd deze warm. Doe het stoofvocht weer in de braadpan en laat dit op een hoog vuur in ± 10 minuten onder af en toe roeren licht inkoken. Roer er de mosterd en de room doorheen en laat dit ± 5 minuten pruttelen en inkoken totdat de saus zo dik is dat hij de bolle kant van een pollepel bedekt.
Schep de saus in een schaal, leg de kip en de appelpartjes erin en bestrooi eventueel met cress.
In plaats van kippendijen kun je ook een kip in vieren gedeeld of kippenbouten gebruiken.
Lekker met aardappelpuree, (zilver)vliesrijst of pasta.