Deze pastasaus heeft als basis het recept voor pasta al Ragù, wat in Italië tomatensaus met vlees is. Oftewel de basis van wat wij in Nederland pasta Bolognese noemen. In dit recept hebben wij de saus aangevuld met chorizo en geroosterde paprika, wat de saus een wat rokerige smaak meegeeft. Deze saus heeft wat tijd nodig, maar als ie eenmaal klaar is, is hij heerlijk.
Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
Was de paprika's en doe deze in een bakblik. Besprenkel met olijfolie en rooster deze 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Als de paprika's gepoft en wat zwart geblakerd zijn, kunnen ze na 30 minuten uit de oven worden gehaald en iets afkoelen. Verwijder vervolgens de steeltjes en doe de paprika's in een kom of beker en pureer deze met een staafmixer of in de blender.
Snijd de chorzio doormidden en vervolgens in smalle repen. Snijd van deze smalle repen blokjes en bewaar de worst in een bakje.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Was de bleekselderij en verwijder de draden. Snijd in smalle repen en de repen in kleine stukjes ongeveer ter grootte van de ui.
Was de rozemarijn en strip de blaadjes van het takje. Hak deze vervolgens fijn.
Laat een grote pan warm worden en bak hier op middelhoog vuur de chorizo ligt in uit. Zorg ervoor dat de chorizo zacht blijft en bak deze dus niet helemaal uit. Schep de worst vervolgens uit de pan en bewaar in een bakje of schaaltje voor een later moment.
Doe in de olie die is achtergebleven na het bakken van de chorizo de ui, knoflook, bleekselderij en rozemarijn en fruit dit op laag vuur glazig. Voeg vervolgens het gehakt toe en rul dit mee.
Voeg de tomatenpuree toe en meng dit door de gehakt. Blus het geheel af met de rode wijn en roer goed door.
Voeg de polpa of tomatenblokjes, bouillon, gepureerde paprika en oregano toe aan de pan en roer het goed door. Breng de saus vast op smaak met peper en zout.
Laat de saus voor ten minste 2 uur rustig op laag vuur pruttelen. Het eerste uur met de deksel op de pan en daarna zonder deksel, zodat de saus iets kan indikken.
Is de saus naar smaak en de dikte naar wens? Dan is het tijd om hem op te eten.
Je kan de saus eventueel ook in porties invriezen.
Hoe langer je de saus laat pruttelen, hoe smaakvoller hij wordt.