Soutzoukakia

Soutzoukakia in de pan
  • Hoeveelheid: 8
  • Portie: 4
  • Bereiding: 60 m
  • Kooktijd: 60 m
  • Klaar in: 2:0 h
Loading...
(2 / 5)

Soutzoukakia zijn Griekse gehaktballen met een ovale vorm in een kruidige tomatensaus.
Het is één van mijn favorieten Griekse vleesgerechten. Er zijn veel variaties op dit het recept. Het traditionele recept maakt gebruik van half om half gehakt (runder- en varkensgehakt), brood, eieren en uien. Verder knoflook en tomaten voor de saus. De kruiden die zeker terug te vinden zijn in het recept zijn komijn en kaneel. Verder zout, peper en peterselie, daarnaast gebruikt men rode wijn, azijn en suiker.

Ingrediënten

  • Soutzoukakia
  • Tomatensaus
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +

Werkwijze

  • Stap 1 - Soutzoukakia

    Snijd de knoflook heel erg fijn en hak de peterselie grof.

  • Stap 2

    Meng het gehakt met het ei, de peterselie, de olijfolie, de knoflook, het paneermeel (of geweekt brood) en de kruiden.  Laat het mengsel een half uur afgedekt in de koelkast staan. Maak ondertussen de tomatensaus!

  • Stap 3 - Tomatensaus

    Snijd de ui in kleine stukjes. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de ui met de suiker een beetje aan.

  • Stap 4

    Voeg de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar.

  • Stap 5

    Voeg na 2 minuten de oregano, kaneel, nootmuskaat en de 2 laurierblaadjes toe. Laat dit zachtjes mee garen.

  • Stap 6

    Blus het geheel af met de rode wijn en voeg na 2 minuten de tomaten toe en vul dit aan met wat water. Roer het geheel goed door en laat het lekker zachtjes pruttelen zodat de kruiden hun smaak kunnen afgeven. Laat het niet koken!

  • Stap 7 - Soutzoukakia

    Als het gehakt een half uur in de koelkast heeft gestaan, draai er dan 8 wat dikkere rolletjes van. Haal ze vervolgens even door de bloem.

  • Stap 8

    Neem een koekenpan en verwarm een beetje zonnebloemolie. Bak de Soutzoukakia aan alle kanten mooi bruin. Ze hoeven alleen maar aangebakken te worden, garen doen ze in de tomatensaus.

  • Stap 9 - nagaren in de tomatensaus

    Als de Soutzoukakia mooi bruin zijn schep ze dan over naar de pan met de tomatensaus en laat ze daar nog 15 minuten in garen zonder deksel. De Soutzoukakia zijn vervolgens klaar om gegeten te worden.

Tips en variaties

  • Soutzoukakia is lekker met pilaf (Griekse rijst met tomaat), maar ook met aardappelpuree of gekookte / gebakken aardappelen. Daarbij kan een heerlijke Griekse salade worden geserveerd.

  • Als je van het gehakt kleine balletjes maakt heb je een meze. Een meze is een klein hapje, dat in combinatie met andere mezedes (Tapas) wordt gegeten.

  • De Soutzoukakia kan direct worden gegeten, maar is een dag later nog lekkerder dus kan ook eerder worden gemaakt.

  • De Soutzoukakia is ook erg lekker in een pita broodje of een bao buns (gestoomd broodje)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x

Wachtwoord kwijt