Pizzaiola saus is een klassieker uit de Italiaanse keuken. In dit recept bakken we de kip kort en gaart deze verder in de Pizzaiola saus. Je kunt de saus gebruiken voor bij de pasta of over de kip, rund en varkensvlees. De kip pizzaiola saus is op basis van tomaat, knoflook, oregano en bladpeterselie.
Verwijder de schil van de sjalotten en van de knoflook. Snijd deze vervolgens in kleine stukjes. Snijd de olijven in mooi dunne ringetjes en hak de peterselie fijn.
Fruit op een laag vuur de ui en de knoflook in een pan met drie eetlepels olijfolie. Doe na een minuut de oregano en zwarte olijven erbij en laat dit zachtjes meebakken, zodat de smaken goed vrijkomen.
Doe na 3 minuten de gepelde tomaten in stukjes in de pan en doe er een half blikje water bij. Laat het vervolgens minimaal 30 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen, zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
Verwarm ondertussen in een koekenpan de boter goed heet en bak de kip snel mooi bruin. Blus deze dan af met de witte wijn. Laat de witte wijn een paar minuten meekoken met de kip tot dat deze is ingekookt.
Laat de kip inclusief het aanbaksel in de pan voor de laatste 20 minuten mee pruttelen in de saus. Hierdoor kan de kip nog lekker doorgaren en neemt zo lekker de smaak van de saus op.
Maak er een maaltijd van door er wat pasta bij te koken.
Ook erg lekker met een ciabatta en een Italiaanse salade