Een fantastische culinaire smaaksensatie gebaseerd op de klassieke kaaskroket. De witlof ham-kaaskroket, een kroket voor de echte fijnproever.
Verwijder de hartjes uit de witlof. Doe boter in een pan en laat de boter zacht kleuren. Doe de witlof erbij en breng op smaak met peper en zout. Dek de witlof af met bakpapier en zet de deksel op de pan. Laat de witlof op een laag vuur stoven tot het zacht is.
Smelt in een andere pan de boter en voeg bloem toe. Bak het rustig even aan zodat de bloem gaar wordt. De de melk erbij en breng de saus al roerend aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Voeg de gelatine toe en los al roerend op. Let op dat de saus niet meer kookt!
Doe de kaas erbij en laat dit in het mengsel smelten. Klop de eidooiers los met de room en voeg dit toe.
Neem nu de 300g witlof en snijd deze in kleine stukjes. Voeg de witlofstukjes samen met de ham toe aan de overblijvende vulling en roer goed door. Stort de vulling uit op een met olie ingesmeerde plaat en dek het af met vershoudfolie. Laat voor het beste resultaat minstens 1 nacht in de koelkast rusten.
Afwerking: Bekleed een snijplank met bakpapier en leg hierop de vullingen. Bestrooi met een beetje bloem en snijd uit de vulling een +/- 16 kroketjes. Wentel door de bloem, eieren en paneermeel. Laat alles nog een uurtje opstijven in de koelkast.
Frituur de kroketjes goudbruin op 180°C.