Basilicum – Kruiden

Omschrijving

Basilicum is een bekende smaakmaker in de Mediterrane keuken.
Er bestaan vele variëteiten van basilicum, zoals: citroenbasilicum (Ociumum basilicum var. citrodorium), rode basilicum (Ociumum basilicum ‘purpereum’) en Ociumum basilicum var. minimum, met hele kleine blaadjes.

Dit super smaakvolle kruid heeft onder andere een positieve uitwerking op je spijsvertering. Het heeft energetisch gezien een verwarmende werking. Het wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken.

Gebruik

De smaak van basilicum lijkt enigszins op peper, is sterk en overheersend. Basilicum past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is basilicum onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen en bij kip. De variëteit Ociumum basilicum var. Crispum heeft erg grote bladeren, die een zeer sterke geur hebben en daarbij goed passen bij knoflook, tomaten, pepers, vis, eieren en kip.

De etherische olie en andere toepassingen van basilicum
De etherische olie van basilicum wordt op vele manieren gebruikt. Basilicumolie geeft smaak aan likeuren. Het schijnt de geest te verfrissen wanneer men de olie inhaleert. Van de bladeren maakt men wijn, die als een tonicum en afrodisiacum gezien wordt, aangezien het de bijnierschors stimuleert. Basilicum bevordert de spijsvertering.

Heerlijk om:

  • Te combineren met tomaat en mozzarella voor een heerlijke caprese.
  • Pesto van te maken: mix in de keukenmachine met pijnboompitten, olijfolie, Parmezaanse kaas en citroensap. Er gaat niets boven zelfgemaakte pesto!
  • Een simpel broodje hummus/kipfilet/kaas mee op te spicen.
  • Je toetje een verrassende twist mee te geven! Aardbeien gemarineerd in balsamicostroop & basilicum zijn bijvoorbeeld een hemelse combi.
x

Wachtwoord kwijt