Kurkuma Koenjit – Kruiden

Omschrijving:

Kurkuma, geelwortel of koenjit heeft een zeer duidelijk aroma, kleur (geel) en is wat bitter van smaak.

Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indiase saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.

Een Nederlandse naam voor kurkuma is geelwortel. De naam koenjit kom je ook vaak tegen in Nederlandstalige recepten. Dit is afgeleid uit de Indonesische benaming “kunyit”. Ook koenjit is dus een andere naam voor kurkuma. Gemalen kurkuma is het helder oranje wortelvlees dat men kookt en daarna droogt. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur. De specerij is mild bitter van smaak.

Toepassing:

Het kruid kurkuma wordt in de Indiase keuken gebruikt , in groentes en vleesgerechten en in de Indonesische keuken in vis- en eiergerechten, sauzen en marinades. Geelwortel wordt ook in piccalilly gedaan. De bladeren van Curcuma zeodaria (of Curcuma santhorrhiza) worden in Indonesië als smaakmaker bij vis gebruikt. In Thailand eet men de scheuten en bloeiwijzen als een groente.

Kurkuma schijnt meerdere geneeskrachtige eigenschappen te hebben. In de Chinese geneeskunde stimuleert de wortel de bloedsomloop. Zo lost het blauwe plekken en bloedproppen op. Verder is het o.a. goed voor het geheugen, gaat het (mogelijk) kanker tegen en helpt het bij het afvallen, zoals onderzoek heeft uitgewezen.

Heerlijk om:

  • Kip mee te kruiden, in combinatie met bijvoorbeeld knoflook, paprikapoeder, mosterdzaad en basilicum.
  • Gemalen kurkuma aan je rijst toe te voegen om deze een gele kleur te geven.
  • Een powerdrankje van te maken: pak een hoog glas en doe er 1 tl kurkumapoeder in, een snuf zwarte peper en 2 schijfjes citroen. Zoet naar smaak met honing en overgiet met kokend heet water.

Tip: gebruik kurkuma altijd in combinatie met zwarte peper, dit versterkt de opname namelijk enorm.

x

Wachtwoord kwijt