Tijm – Kruiden

Omschrijving

Tijm is een mediterraans kruid dat erg kruidig en aromatisch smaakt en tegelijkertijd fris en licht bitter is.

Tijm kent veel toepassingen en gaat vooral goed samen met stevige ingrediënten, zoals vet vlees, bij aardappels of in combinatie met tomaat.

Gebruik

Tijm maakt onder andere deel uit van het bouquet garni en Provençaalse kruiden.
De kruidige, frisse geur en smaak van tijm maken het een heerlijk kruid in vele toepassingen. Het heeft een krachtige, aromatische smaak die zeer geliefd is in onder andere de Franse, Italiaanse en Marokkaanse keuken. Denk daarbij aan heerlijk geurende tajines met lam en vijgen, rijke schotels met tomaat en aubergine, of geroosterd rundvlees met knoflook en rode wijn.

Tijm kan gerust meegekookt of gebakken worden, maar ook bij koude toepassingen zoals salade is tijm zeer op zijn plek. Doordat tijm de vertering van vetten in voedsel bevordert, en qua smaak een tegenhanger is van vet, past het goed bij lamsvlees, rund, kip, wild, zwaardere soepen en stevige sauzen. Ook bij aardappels, salades of gerechten die langzaam in rode wijn gegaard worden komt tijm goed tot zijn recht. Tijm gaat goed samen met andere mediterraanse kruiden zoals oregano of salie.

x

Wachtwoord kwijt