Hoe maak ik thuis zelf een Italiaanse pizza?

Hoe heerlijk is het om thuis in je eigen oven een echte originele Italiaanse pizza te bakken, maar hoe doe je dat? In deze blog neem ik jullie graag mee in hoe wij dit doen en welke mogelijkheden er zijn.
Om een echte Italiaanse pizza te bakken met zo’n knapperige krokante bodem die niet verbrand is, heb je eigenlijk een steenoven nodig die tot +/-400°C kan verwarmen. Nu heeft niet iedereen zo’n oven in huis of in de tuin staan. Dus hoe bakken we een echte Italiaanse pizza dan in een ‘normale’ oven?

Pizza in de oven bakken

Een pizza bak je op een hoge, constante temperatuur van ongeveer 400°C. Dit is belangrijk voor de krokante korst. De ovens die wij in Nederland gebruiken zijn vooral heteluchtovens die variëren van 230°C tot 300°C. Als je de oven hebt voorverwarmd en de pizza erin schuift zal door het openen van de deur de temperatuur al snel dalen. Door de temperatuurdaling zal de pizza langer in de oven moeten staan en de bodem zal dan niet lekker krokant worden.

Oplossing is de pizzasteen

Om een meer constante temperatuur in de heteluchtoven te behouden is de pizzasteen een mooie oplossing.
Doordat de pizzasteen vooraf in de oven is geplaatst zal de steen tijdens het voorwarmen goed opgewarmd worden en deze warmte ook vasthouden. Leg de pizza op de pizzasteen als de oven op de hoogste temperatuur is voorverwarmd en bak deze dan op de manier zoals beschreven in onze receptuur.
De pizza zal door de steen en de hete lucht in de oven goed worden verwarmd. Aangezien de steen direct warmte afgeeft en van nature ventileert, wordt het vocht direct uit het deeg gehaald waardoor er een krokante bodem ontstaat. De hete lucht in de oven verwarmt de bovenzijde van de pizza en houdt de steen op temperatuur.

Pizza stenen

Er zijn vele verschillende pizza stenen te koop om te gebruiken in de oven. Wij maken gebruik van twee hoogwaardige chamotte tegels van 30 x 30 x 3 cm. Kijk hiervoor op internet of bij de winkels bij jou in de buurt.

Hoe plaats ik de pizza op de steen?

Hoe krijg ik die heerlijk opgemaakte pizza nu veilig in de verwarmde oven op de hete steen?
Er zijn vele hulpmiddelen in de winkels en op internet te krijgen om pizza’s veilig op de steen in de oven te leggen. Naast een pizzaschep, die er erg professioneel uitziet, zijn er ook andere en goedkopere oplossingen. Wij maken gebruik van zelfgemaakte halve scheppen (berkentriplex). zie foto’s.

Door de twee halve cirkels tegen elkaar te leggen ontstaat er een schep met een doorsnede van 29 cm. Dit is iets kleiner dan de stenen die in onze oven liggen. Deze leggen wij dan op een bord om zo de pizza gemakkelijker op te pakken en in de oven op de steen te plaatsen.

Schoonmaken

De pizzasteen zal tijdens het gebruik niet schoon blijven. De achterblijvende vlekken hebben geen invloed op de bakeigenschappen van de steen.

Een chamotte pizzasteen is erg poreus, hierdoor trekt vocht tijdens het bakken van pizza’s in de pizzasteen. Dit vocht verdampt later weer, maar restjes van meel, deeg, kaas en andere ingrediënten trekken ook mee met het vocht in de steen of blijven licht op de oppervlakte liggen.

Na het bakken van de pizza’s kun je de oppervlakkige restjes/viezigheid verwijderen. Naast dat het niet hygiënisch is, kan het een verbrande smaak geven aan de pizza’s die je bakt.

  • Laat de pizzasteen volledig afkoelen voordat je hem uit de oven haalt. De steen kan namelijk breken of scheuren als je dit niet doet.
  • Plaats hem nooit in de vaatwasser!
  • Verwijder met een schraapmes de verbrande achtergebleven restjes.
  • Maak hem vervolgens met een vochtige doek of keukenspons schoon, gebruik geen schoonmaakmiddelen!

Ga naar onze pizza recepten

x

Wachtwoord kwijt