Hoe bereid ik een sliptong en hoe kan ik hem het beste eten?

De sliptong is een lekker visje die gebakken, gegrild, gestoofd of gestoomd kan worden.

De sliptong is eigenlijk een klein formaat tong en heeft een gepigmenteerde zijde met onregelmatig gevormde vlekjes en stippen. Tong is een ware delicatesse. De smaak van tong is heerlijk en verfijnd. Het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Een visje dat zich uitstekend leent om te experimenteren met smaken.

Voor de bereiding moet de tong wel ontveld worden, omdat het vel erg taai is. Sliptong is bijna standaard zonder vel verkrijgbaar.

Bakken van sliptong

Als we sliptong gaan eten rekenen we vaak 2 tot 3 sliptongetjes per persoon.

Het meest klassieke recept is de verse sliptong ontdaan van vel goed droog deppen en op kamertemperatuur laten komen.

De verse sliptong even kraken, zodat hij tijdens het bakken niet gaat kromtrekken en daardoor dan gelijkmatig bruin wordt. Dit doen we als volgt: pak de vis met een doek bij het staartstuk en pak hem met je andere hand met duim en wijsvinger achter de kieuwen goed vast. Trek nu de vis iets uit elkaar, je hoort het ruggengraatje nu wat kraken. De vis zal nu tijdens het bakken niet kromtrekken!

Vervolgens door de bloem heen halen en op middelmatig hoog vuur aanbakken in boter. De vis voorzichtig omdraaien als de zijkanten licht wit beginnen te kleuren dit zal na ongeveer 2 tot 3 minuten zijn. Vervolgens de andere zijde ook 2 tot 3 minuten lichtbruin laten bakken.

Om te kijken of de sliptong gaar is kun voorzichtig met twee vingers op de ruggengraat, net onder de kieuwen, drukken. Als het visvlees met een lichte weerstand naar buiten beweegt zijn de sliptongen gaar.

Doe eventueel nog een klontje boter in de pan en bak hier zacht wat fijn gehakte peterselie in. Schep dit botersausje lichtjes over de heerlijke sliptongetjes heen.

Op deze manier is verse sliptong niet moeilijk te bereiden.

Het eten van de sliptong.

Heerlijk die traditionele sliptong op je bord. Het kopje nog zichtbaar aan de buitenzijde een rand met hele kleine graatjes, waar begin ik?

Neem een mes en een vork en zorg dat een sliptong vrij ligt om te ontgraten. Begin met het wegschuiven van de graten van de zijranden van de vis. Druk je mes zachtjes op max. 1 cm van de buitenrand op de vis en maak een rustige schuivende beweging naar de buiten kant van de vis. Nu zie je een randje van de loskomen met graatjes erin. Herhaal dit voor de gehele zijde. Doe dit ook met de andere zijde.

Nu ligt er een vis met een kop en staart en de zijranden zijn ontdaan van graat. Zet nu je mes op de ruggengraat van de vis en schuif rustig het eerste filet van de graat af doe dit ook met de andere kant. Op deze manier kun je ook de andere kant doen. Uiteindelijk blijft er een kop en staart over met ertussen de vissengraat.

Vergeet niet steeds een stukje sliptong filet te eten want het koelt snel af.

x

Wachtwoord kwijt