Peterselie – Kruiden

Omschrijving

Peterselie is een kruid dat je bij alle gerechten kunt toevoegen.

De sterk kruidige, frisse en licht zoete smaak van peterselie is erg belangrijk in de Nederlandse keuken. Als vaste compagnon van de koningin der groenten, de asperge, maar ook in soepen, salades, sauzen en vleesgerechten. Ook in de Mediterrane keukens wordt peterselie erg gewaardeerd. Zo gebruiken de Italianen het graag in rijke tomatensauzen of bij meer delicate visgerechten. Ook in Griekenland is peterselie een belangrijk kruid en wordt het gebruikt in onder andere groenteschotels en salades.

Gebruik

Peterselie  wordt vaak gebruikt bij soepen, sauzen, gerechten met vis of vlees, kruidenboter of salades.
Ook in Mediterraanse gerechten is peterselie vaak goed op zijn plek, denk bijvoorbeeld aan Italiaanse pastasauzen met tomaat en kaas, of Griekse groenteschotels met olijven en feta. Peterselie is heerlijk bij asperges, in dressings of in combinatie met kaas en eieren.

Het peterselieblad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Zo zou je een bosje peterselie in de bouillon kunnen doen en deze de 10 minuten laten meetrekken. Het is belangrijk het kruid niet te lang laten verhitten, dus voeg het pas tegen het einde van de bereiding toe. Of strooi voor het opdienen wat fijn gesneden peterselie toe aan de soep.

Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken. In het Midden Oosten eet men de bladeren als groente. De wortel wordt in soepen en stoofpotten gebruikt. Peterseliewortel heeft een pittige peterseliesmaak en kan als groente gekookt worden.

Peterselie is een ideaal kruid om je maaltijden mee te garneren. Het staat niet alleen mooi, het heeft gezien onderstaande gezondheidseigenschappen ook nog een functie!

Of gebruik peterselie in je Juice, versgeperste sappen of in een gezonde detox smoothie. Het blad en de stengels van peterselie zijn vitamine- en mineraalrijk.

De 10 gezonde eigenschappen van peterselie op een rij:

 1. Peterselie bevat verschillende vluchtige oliën welke werken als anti-oxidanten die het lichaam kunnen beschermen tegen verschillende vormen van kanker, vooral borstkanker.
 2. De essentiële olie van peterselie onderdrukt een op hol geslagen immuunsysteem, waardoor het een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van allergieën.
 3. Peterselie bevat een vluchtige olie eugenol genaamd, waarvan is aangetoond dat deze sterke ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Regelmatig gebruik van peterselie kan daarom zwellingen in de gewrichten bij artritis verminderen.
 4. Het in peterselie aanwezige foliumzuur helpt beschadigingen van de bloedvaten voorkomen en vermindert daarom de kans op hart- en vaatziekten.
 5. Peterselie bevat kalium en kalium speelt een belangrijke rol bij het controleren van de bloeddruk en de hartslag. Een dagelijkse portie peterselie helpt de bloeddruk verlagen.
 6. De aanzienlijke hoeveelheden aan ijzer in peterselie helpen bloedarmoede voorkomen. Peterselie zorgt voor de extra aanmaak van rode bloedlichaampjes en het houdt je aderen elastisch.
 7. Peterselie werkt vochtafdrijvend en helpt je nieren schoon te spoelen waardoor ze beter functioneren en alle afvalstoffen beter kunnen afvoeren. Het is dus een goed middel voor ontgifting.
 8. Peterselie ondersteunt de spijsvertering en helpt bij het oplossen van galstenen.
 9. Peterselie brengt je hormonen in evenwicht en kan daarom vrouwen in de overgang helpen de klachten van de menopauze te verminderen. Ook helpt het bij PMS, pijnlijke menstruatie of een onregelmatige cyclus.
 10. Peterselie bevat heel veel chlorofyl een stof met een sterke antibacteriële werking. Dit is o.a. heel effectief bij de bestrijding van een slechte adem.
  Mocht je een knoflookrijke maaltijd hebben gegeten, dan helpt het om na de maaltijd te kauwen op bladeren van peterselie, dit verfrist de adem.
x

Wachtwoord kwijt