Kaneel – Kruiden

Omschrijving

Kaneel is een warm kruid dat in Europa vooral gebruikt wordt in zoete gerechten en in de Zuidelijke en Oosterse keuken in hartige gerechten.

Kaneel bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de Ceylonkaneel of echte kaneel en de cassia of kassie. Cassia is wat branderiger en zoeter dan Ceylonkaneel.
Kaneel wordt in stokjes verkocht. Het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia waar soms wat gemalen Ceylonkaneel aan toegevoegd is.

Gebruik

De bastrolletjes (kaneelstokjes) geven smaak aan Aziatische en Afrikaanse gerechten en aan dranken en desserts in Europa. De kaneelstokjes worden bijvoorbeeld in chutneys en rijstgerechten (de Indiase keuken) gebruikt. In de Nederlandse keuken doet men de stokjes bijvoorbeeld in appelmoes, warme wijn, gebak, marinades en stoofperen.

Kaneel in poedervorm kom je in Nederland vooral tegen in gebak, koek en desserts. Kaneel is onderdeel van de Nederlandse kruidenmixen speculaas en koekkruiden.
In de Turkse keuken in vleesgerechten, rijstgerechten, fruit en desserts.
Verder kennen we kaneel in de vorm van snoep, zoals kaneelstokken.

Heerlijk om:

Gemalen kaneel
Kaneel past zowel bij zoete als bij hartige gerechten. Het heeft een zachte, milde smaak en een heerlijk aroma. Je strooit kaneel aan het eind van de bereiding over koekjes en appelgebak of gebruik kaneel bij zoete bijgerechten en nagerechten zoals vruchtencompotes, pudding, appelmoes, gebak of rijstpap.

Kaneel is ook een echte aanrader bij rijst met kip zoals bijvoorbeeld de Indiase kip tandoori, bij vleesgerechten en in Griekse Moussaka. Over het algemeen wordt de echte Ceylonkaneel veel gebruikt in de Chinese keuken.

Te drinken
Dranken met kaneel zijn heel populair. Ze werken verwarmend op koude dagen. Bij dranken zoals chocomelk of thee geeft kaneel een extra aroma. Probeer zeker ook eens kaneelpoeder met raw cacaopoeder (onbewerkt) over je Cappuccino te strooien. Het zorgt voor een warme en zachte smaak. Verder is kaneel een echte aanrader bij glühwein met rode wijn, grog met rum, in winterkoffie en winterthee en in chocolademelk.

x

Wachtwoord kwijt