Anijs – Kruiden

Omschrijving

Anijs wordt gebruikt voor het aromatiseren van gerechten en kan daarnaast een medicinale werking hebben. Anijs is niet hetzelfde als steranijs, hoewel ze vergelijkbaar smaken.

Gebruik

In de keuken kun je verschillende delen van de anijsplant gebruiken. Vooral de anijszaadjes zijn in Nederland bekend. De zaden zijn (heel of gekneusd) smaakmakers in desserts, gebak, zoete en zure inmaak, curry en bitters, zoals arrak. Hierbij spreken we vooral over de Europese (Griekse), Arabische en Indiase keuken. In de Turkse keuken gebruikt men het ook wel in visgerechten. De smaak van anijszaden is fris, zacht (ietwat zoet) en natuurlijk die typische anijssmaak.

Anijs bladeren in de keuken
De bladeren van anijs zijn ook goed te gebruiken in de keuken. Zo kun je ze prima als garnering gebruiken in salades, soep en op groentes. De bloemen en bladeren voegt men ook wel toe aan vruchtensalades. Verder geven de stengels en wortels smaak aan zoete soepen en stoofpotten.

Anijsthee en effecten gebruik
Van de zaden zet men anijsthee. Anijsthee, getrokken uit de zaden, of zaden in gekookt voedsel bevorderen de spijsvertering en onderdrukken misselijkheid.

x

Wachtwoord kwijt