Bieslook – Kruiden

Omschrijving

Bieslook ook wel pijpgras, is een plant die verwant is aan bolgewassen als ui, prei en knoflook.

Bosjes smalle bollen en bladeren. Bieslook heeft dichte, witte tot paarse bloemhoofden.
Van bieslook worden vele varianten gekweekt. Zo zijn er bieslooksoorten die naar citroen smaken of een sterke knoflookgeur hebben. Chinese bieslook is één van de oudste varianten. Chinese bieslook heeft een wortelstok en stervormige, witte bloemen.

Gebruik

Het blad kan fijngesneden worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als het wordt gekookt, gebakken of gefituurd, verdwijnt de smaak. Bieslook dient dan ook op het laatst toegevoegd te worden aan een gerecht. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Bieslook is goed te combineren met peterselie.
Het kruid doet het goed in gerechten waarbij mayonaise wordt gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausjes.

Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten. Ook kunnen deze worden gebruikt in bloemstukken of droogboeketten.

Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen lichamelijke klachten ondervinden door het nuttigen van bieslook.

x

Lost Password