Pepers – Kruiden

Omschrijving

Spaanse of rode peper is een verzamelnaam van de bekende rode langwerpige chilipepers.

De soort Capsicum annuum (paprika, peper) levert verschillende soorten vruchten, van zoete paprika’s tot scherpe Spaanse pepers. Je zou niet direct verwachten dat de scherpe chili van dezelfde plantensoort afkomstig is als de paprika.

Onder de soort Capsicum annuum vallen de volgende vruchten: Spaanse pepers (Anaheim), cayennepepers, chilipepers (Chili serrano), paprika, groene en rode pepers. Deze plantensoort levert zeer verschillende gevormde vruchten die verschillen in grootte, kleur en smaak.

Gebruik

Spaanse peper of anaheim
De smaak van Spaanse pepers (anaheim) kan qua scherpte variëren, afhankelijk van waar je de pepers koopt. De in Nederland gekweekte versie is bijvoorbeeld minder scherp dan de in Spanje gekweekte versie. Deze pepers dien je vers spaarzaam te gebruiken. Enkele gerechten waarin ze gebruikt worden zijn: vlees- en visgerechten, nasi, chili con carne en sauzen. Gedroogde spaanse pepers zijn verkrijgbaar in de Indische toko en kan als vervanging voor verse toegepast worden.

Chili serrano
Chilipepers (Chili serrano) zijn ook erg heet van smaak. In de Indiase keuken worden de pepertjes vers of gedroogd in eier- en kwarkgerechten, sauzen en linzeschotels gebruikt. Verder kennen we chilipoeder. Dit bestaat uit gemalen gedroogde peper, oregano, knoflook en zout. Ook veel gebruikt in eiergerechten, kwarkgerechten, bij bonen en in sauzen. Tot slot kennen we chilisaus voor over de loempia’s.

Groene pepers, rode pepers
De groene en rode peper zijn vers of gedroogd verkrijgbaar. De smaak van groene peper is minder heet dan de smaak van rode peper. Je gebruikt ze in allerlei gerechten: vlees en vis, sauzen en sambals. Gedroogde rode pepers zijn o.a. verkrijgbaar in de Indische toko. De groene pepers worden ook wel ingemaakt in het zuur met kruiden. De smaak is dan nog steeds scherp en natuurlijk zuur. Deze ingemaakte pepers koop je in de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Men eet ze erg vaak rauw bij de maaltijd en gebruikt ze als smaakmaker bij salades of rijstschotels.

x

Wachtwoord kwijt