Paprika – Kruiden

Omschrijving

Paprika is vers in vele soorten, smaak en vormen te krijgen. Ook in poedervorm zijn er meerder smaken.

De soort Capsicum annuum (paprika, peper) levert verschillende soorten vruchten, van zoete paprika’s tot scherpe Spaanse pepers. Je zou niet direct verwachten dat de scherpe chili van dezelfde plantensoort afkomstig is als de paprika.

Onder de soort Capsicum annuum vallen de volgende vruchten: Spaanse pepers (Anaheim), cayennepepers, chilipepers (Chili serrano), paprika, groene en rode pepers. Deze plantensoort levert zeer verschillende gevormde vruchten die verschillen in grootte, kleur en smaak.

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en/of gerookte gemalen paprika’s. Dit zijn niet de bekende blokvormige rode paprika’s, maar van een speciale puntige soort die 12-15 cm lang wordt en die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm en droog klimaat. Dit is vaak een ander ras van dezelfde soort dan de Spaanse peper die milder van smaak is. Hoe lichter de paprika’s van kleur zijn, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt. Verse paprikapoeder is diep- tot helderrood; veroudering en smaakverlies van het poeder kunnen zichtbaar worden aan een verkleuring naar lichtbruin.

Gebruik

Paprika
Paprika’s bevatten veel vitamine C. Ze worden in salades gebruikt, in soepen, stoofgerechten en rauwkost. De paprika is in vele kleuren te verkrijgen, zoals geel, groen, oranje, paars, wit en rood. De paprika die wij kennen is zoet van smaak, maar de smaak varieert van zoet tot scherp. Lees meer over hoe gezond paprika’s zijn.

Paprikapoeder
Paprikapoeder wordt gebruikt als smaakmaker in zowel warme als koude gerechten, en ook voor decoratieve doeleinden. Soorten gerechten waarin paprikapoeder verwerkt wordt zijn sauzen, salades, soepen, goulash, kip-, vlees- en visgerechten, en in combinatie met bepaalde soorten groenten (zoals kool, bloemkool) en veel Mexicaanse gerechten. In Hongaarse salami wordt paprikapoeder in grote hoeveelheden mede gebruikt ter conservering.

Paprikapoeder werkt goed in combinatie met piment, komijn, kardemom, knoflook, gember, oregano, peterselie, peper, rozemarijn, saffraan en kurkuma. Het poeder is ook een bestanddeel van bepaalde kruidenmengsels zoals chilipoeder, cajunkruiden, en Mexicaanse kruiden.

Voeg paprikapoeder pas aan het einde van de bereiding toe want het geeft extra smaak en kleur bij verhitting, maar als het te heet wordt door het meebakken in hete olie, verbrand de suikers in het poeder en wordt de smaak bitter!

Voor decoratieve doeleinden wordt het poeder gebruikt op bijvoorbeeld gevulde eieren en slaatjes.

Er zijn drie soorten paprikapoeders:

  • De milde soort – met een zoetige smaak, die bereikt kan worden door voor het malen de zaden te verwijderen. Dit is meestal het gewone, in supermarkten verkochte, “zoete” paprikapoeder.
  • De pikante soort – pittig van smaak maar milder dan cayennepeper. Om deze smaak te bereiken worden wat zaden mee gemalen, waardoor het paprikapoeder wat ook lichter van kleur is dan de “zoete”. Hoe meer zaden worden gebruikt, hoe scherper en lichter het poeder is. Dit type is vrijwel altijd uit Hongarije afkomstig en wordt daarom ook wel Hongaars paprikapoeder genoemd.
    Soms is de pikante variant een mengsel van hoofdzakelijk gewoon paprikapoeder en een klein beetje (1%) chilipoeder (gemalen hete chilipeper)
  • De gerookte paprika geeft een heerlijke rooksmaak en mooie rode kleur aan al je gerechten. Het is onmisbaar in de Spaanse keuken, ook op tapas. Gerookte paprika is veelzijdig te gebruiken voor een bijzondere smaak in o.a. barbecue gerechten, grillgerechten, marinades, stoofgerechten, sauzen, kip, vis, soepen en dressings.
x

Wachtwoord kwijt