Een eenpansgerecht uit Louisiana gebaseerd op de Creoolse keuken. Heerlijke rijst met kip of vis en chorizo. Dit gerecht is goed en snel te maken en is vol van smaak.
Snijd de kip en paprika's in reepjes, haal de draden van de bleekselderij af en snijd deze net als de champignons in plakjes. Ontvel de chorizo en snijd deze ook in plakjes.
Verhit de olijfolie in een wok, doe hier de kip in en bestrooi deze rondom met zout. Roerbak de kip 3 minuten op hoog vuur. Schep de kip vervolgens uit de pan en doe nog wat olijfolie in de pan. Draai het vuur lager en bak de chorizo in 3 minuten bruin. Schep de chorizo vervolgens ook uit de wok en leg het op een met keukenpapier bekleed bord. Laat zoveel mogelijk olie in de pan.
Verhit de olie in de pan en bak de ui op matig vuur in circa 2 minuten glazig. Draai het vuur wat hoger en voeg vervolgens de champignons, paprika, bleekselderij en fijngesneden knoflook toe. Bak het geheel ongeveer 4 minuten. Voeg vervolgens de rijst en de koenjit toe en roer het geheel goed om. Schenk vervolgens de tomatenblokjes, bouillon en chorizo erbij. Doe de deksel op de pan en laat de rijst in circa 25 minuten garen. Schep het geheel halverwege even om.
Schep na 25 minuten de kip en de in ringetjes gesneden lente-uitjes door het rijstmengsel en laat even mee bakken. Maak de jambalaya op smaak af met zout en eventueel wat (cayenne)peper.