Een heerlijke risotto met ham, prei en schapenkaas die ook vervangen kan worden voor Parmezaanse kaas. Door het weglaten van de ham kun je ook de vegetarisch gast verwennen met een goed smakende risotto.
Snijd de knoflook fijn. Snijd de prei in ringen en was deze goed schoon in een vergiet. Was de cherrytomaatjes en snijd ze in in vier partjes.
Doe de olie of boter in een ruime pan en bak de knoflook samen met de prei in de pan circa 8 minuten op middel hoog vuur tot de prei zacht is. Schep het regelmatig om en laat het niet bruin worden.
Voeg de risottorijst erbij en bak deze op middel hoog even mee totdat alle korrels glazig zijn.
Voeg vervolgens een scheut bouillon toe totdat de rijst net onderstaat. Zorg dat het een beetje borrelt in de pan, zet eventueel het vuur wat lager of hoger. Laat dit vocht helemaal opgenomen worden door de risotto. Roer dit regelmatig even door en herhaal toevoegen van de bouillon tot de risotto mooi gaar is. Dit duurt 20 -30 minuten.
Voeg nu de crème fraîche, geraspte kaas, hamreepjes en de gesneden cherrytomaatjes toe en roer dit door de risotto. Laat het geheel nog even 1 tot 2 minuutjes zachtjes mee verwarmen.