Gehaktschotel met groenten

  • Portie: 5
  • Bereiding: 10 m
  • Kooktijd: 40 m
  • Klaar in: 50 m
Loading...
(3.3 / 5)

Deze gehaktschotel is een gemakkelijk te maken ovenschotel met gehakt, groenten en aardappelpuree. Als kind keek ik er al naar uit als mijn moeder deze schotel maakte.

Ingrediënten

  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +

Werkwijze

  • Stap 1

    Snipper de ui en de knoflook in kleine stukjes en leg dit in een schaaltje apart. Was de paprika's en haal de zaadlijsten eruit en snijd de paprika in kleine stukjes en leg dit in een schaaltje apart. Was de champigions en snijd deze in vier partjes. Giet de pot met doperwtjes met worteltjes in een vergiet en spoel deze even af.

  • Stap 2

    Schil de aardappelen, was ze schoon en snijd ze in twee of vier stukken. Kook ze vervolgens in een pan met ruim water in 20 min. gaar. (prik even met een vork in de aardappel, als hij eraf valt tijdens het omhoog halen van de vork, dan is de aardappel gaar. Ga ondertussen verder met de onderstaande handelingen!

  • Stap 3

    Neem een grote hapjespan en rul hierin, op middelmatig vuur, het gehakt. (Rullen is het braden van gehakt zonder dat er een bal van is gemaakt.) Blijf het gehakt met een houten lepel voortdurend roeren zodat het lekker los en klein wordt. Voeg na 5 minuten de ui, knoflook en een verpulverd bouillonblokje toe. Voeg na 5 minuten de gesneden paprika toe en laat dit even zachtjes mee garen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C

  • Stap 4

    De aardappelen zullen nu wel gaar genoeg zijn! Giet de aardappelen af in een vergiet en doe ze weer terug in de pan. Laat de aardappelen zonder deksel nog minimaal 2 minuten op een onderzetter op het werkblad staan. De aardappelen kunnen nu nog even nastomen waardoor het water nog verder verdampt. Voeg ondertussen aan het gehaktmengsel de champignons en de doperwtjes met worteltjes toe en laat dit op een laag vuur warm worden.

  • Stap 5

    Neem de pan met aardappelen en stamp de aardappelen fijn met een pureestamper (of pureeknijper). Voeg de boter toe en breng met kleine hoeveelheden melk de aardappelpuree op de gewenste smeuïge structuur. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout.

  • Stap 6

    Neem vervolgens een ovenschaal en beboter deze. Voeg nu eerst het gehaktmengsel in de schaal en schep hier bovenop de smeuige aardappelpuree. Strijk dit glad en smeer een opgeklopt ei hier over uit. Strooi hier vervolgens een dun laagje paneermeel over. Zet de schaal in de op 220 °C voorverwarmde oven en laat dit ongeveer in +/- 20 min. goudbruin worden.

Tips & variaties

  • Voeg 200 g geraspte oude kaas toe aan de puree voor een lekkere pittige smaak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x

Wachtwoord kwijt