Schotse Cranachan in een dessertschaaltje
  • Hoeveelheid: 1
  • Portie: 4
  • Bereiding: 10 m
  • Kooktijd: 20 m
  • Klaar in: 30 m
Loading...
(5 / 5)

Cranachan is een traditioneel Schots dessert welke meestal op tafel wordt gezet als de Schotten iets te vieren hebben. De room met Whisky, krokante havervlokken en fruit worden dan op tafel geplaatst zodat je zelf je dessert kan opbouwen.

Ingrediënten

  • Voor het fruit
  • Voor de mousse
  • Toppings
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +

Stap voor stap

  • Stap 1 - Het fruit

    Neem een pan en breng hierin de diepvries frambozen en/of bosvruchten aan de kook en voeg hier de honing aan toe.

  • Stap 2

    Was de verse rozemarijn, haal de blaadjes van het steeltje en hak de blaadjes fijn. Voeg de blaadjes rozemarijn vervolgens toe aan het fruit.

  • Stap 3

    Was de sinaasappel en rasp de schil (rasp alleen het oranje deel en niet het witte) en doe dit in de pan. Snijd de sinaasappel door midden en pers het sap eruit. Voeg ook het sap toe aan het fruitmengsel.

  • Stap 4

    Laat het fruitmengsel op middelhoog vuur voor tenminste 10 minuten rustig pruttelen. Het fruit is klaar wanneer er een dikke massa ontstaat zoals bij een compote. Haal daarna de pan van het vuur en laat het fruit afkoelen.

  • Stap 5 - De mousse

    Neem een vanillepeul en snijd deze in de lengte doormidden, schraap met je mes het merg eruit. Neem vervolgens een vetvrije kom en klop hierin de slagroom met de suiker en vanillemerg stijf totdat er zachte pieken ontstaan.

  • Stap 6

    Meng in een andere kom de yoghurt met de whisky en schep dit vervolgens voorzichtig door het slagroom mengsel. Dek de kom met deze mousse vervolgens af en zet koel totdat deze moet worden geserveerd.

  • Stap 7 - De toppings

    Zet een droge koekenpan op het vuur en verwarm de pan. Doe de havervlokken in de pan en rooster de vlokken tot dat deze goudbruin kleuren. Doe de vlokken vervolgens in een schaaltje en laat ze rustig afkoelen.

  • Stap 8

    Zet de koekenpan die je net gebruikt hebt weer op het fornuis en bak hierin de geschaafde amandelen met de honing goudbruin en kleverig. Doe dit op een niet te hoog vuur en blijf ze omscheppen.

  • Stap 9

    Was de verse frambozen en bramen en doe deze in een schaaltje. Zet alle ingrediënten vervolgens op tafel en voorzie elk schaaltje van een lepel. Laat iedereen vervolgens zijn eigen dessert opbouwen.

Tips en variaties

  • Je kan deze desserts eventueel ook al voorbereiden. Bouw het dessert dan in lagen op en zet deze in de koelkast tot dat ze worden geserveerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x

Wachtwoord kwijt