Coq au vin is een van oorsprong Frans boerengerecht. De basis voor de stoofschotel was vroeger een hele haan en rode wijn, het liefst een Bourgogne. Wij hebben voor deze stoofschotel malse kippendijen met bot gebruikt.
Snijd de spekreepjes wat fijner en bak ze uit. Maak ondertussen de knoflook, ui en winterpeen schoon. Als de spekrrepjes uitgebakken zijn, zet ze dan apart in een schaaltje om later te kunnen verwerken.
Snijd de winterpeen in plakjes en snipper de ui en de knoflook.
Dep de kippendijen droog met keukenpapier. Kruid ze met zout en peper en bebloem ze. Bak de kippendijen in 4-6 minuten totdat ze goudbruin zijn.
Haal de kippendijen uit de pan. Voeg wat boter toe en bak de ui en de knoflook en voeg ook hier weer wat bloem toe. Dat zorgt voor binding tijdens het kookproces. Voeg na een minuut of 3 ook de plakjes wortel en de tomatenpuree toe. Bak het geheel op een middelmatig vuur.
Voeg na zo'n 5 minuten de wijn, het bouillonblokje en de tijm toe. Als laatste de kippendijen toevoegen. Doe de deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuur gedurende 1 uur pruttelen. Serveer de Coq au Vin eventueel met pasta of rijst.
Lekker met pasta, rijst of aardappelpuree. Voor de liefhebbers is patat ook een lekkere keuze.