Maak met dit recept het perfecte pizzadeeg voor een Napolitaanse pizza met luchtige korst en krokante bodem. Het geheim van een luchtig pizzadeeg zit hem in het maken van een voordeeg. Het voordeeg zorgt daarnaast voor een geurig deeg, vol van smaak. Voor een perfect resultaat bak je de pizza’s op Chamotte stenen in je oven of in een pizzadôme. Lees voor meer informatie over het thuis bakken van pizza’s onze blog ‘Hoe maak ik thuis zelf een Italiaanse Pizza?’.
Doe het water, gist en honing in een bak of mengkom die kan worden afgesloten en roer dit goed door elkaar. Zeef vervolgens de 100 gram bloem boven deze bak en roer deze er ook goed doorheen. Als het mengsel goed gemengd is en alle ingrediënten zijn opgenomen zet je voordeeg afgedekt voor 1 uur weg op kamertemperatuur. Zet het vervolgens nog minimaal 1 uur in een koele ruimte of koelkast.
Na 15 minuten haal je de kom van het deeg en smeer je je handen in met een beetje olijfolie. Pak het deeg vanuit het midden recht omhoog op en laat het vervolgens weer zakken. Belangrijk in dit proces is dat de bovenzijde van het deeg boven blijft. Door het deeg op te tillen ontstaan er aan de zijkanten flapjes, welke bij het weer laten zakken van het deeg onderop komen te liggen. Hierdoor wordt het deeg toch een beetje verder gekneed.
Ga door met het optillen en weer rustig neerlaten van het deeg totdat het deeg er uiteindelijk glad uitziet. Doe vervolgens wat olijfolie in de kom en leg het deeg met de onderzijde onder in de kom. Dek de kom af en zet een halfuur weg op kamertemperatuur.
Verwarm ondertussen je oven voor op de hoogste stand, maar op tenminste 250 graden. Als je een Chamotte tegel hebt, leg je deze direct bij het voorverwarmen op het rooster van je oven, zodat deze goed kan opwarmen. Verwarm de oven tenminste 40 minuten voor.
Wanneer de deegbolletjes 2 uur hebben gerezen, doe je tarwegries in een diep bord en leg vervolgens een bolletje deeg door de tarwegries heen. Leg het bolletje vervolgens met de bovenkant weer boven op het aanrecht. Tijd om de pizza te vormen.
Doe 2 eetlepels tomatensaus op de pizza en smeer deze in ronde bewegingen uit tot aan de korst. Smeer de korst in met een klein beetje olijfolie en leg de pizza op de Chamotte steen of met het bakpapier in de oven en bak deze ongeveer 1 minuut totdat de korst alvast een beetje gekleurd is. Haal de pizza uit de oven en beleg met de ingrediënten die je erop wilt doen, doe hem vervolgens terug in de oven en bak totdat de korst goudbruin is en de kaas gesmolten.
Hoe langer je de starter laat staan hoe beter het is. Je kunt de starter dus ook een dag van tevoren maken.
Je kunt de deegbolletjes maximaal 2 maanden bewaren in de vriezer. De kwaliteit van het deeg wordt dan wel wat minder en het deeg zal minder elastisch aanvoelen.