Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes, een van oorsprong Scandinavische lekkernij, ook wel cinnamon rolls of op zijn Zweeds kanelbulle genoemd.
  • Hoeveelheid: 1
  • Portie: 12
  • Bereiding: 2:30 h
  • Kooktijd: 30 m
  • Klaar in: 3:0 h
Loading...
(5 / 5)

Kaneelbroodjes, een van oorsprong Scandinavische lekkernij, ook wel cinnamon rolls of op zijn Zweeds kanelbulle genoemd, zijn heerlijke broodjes om de dag mee te beginnen of als lekkernij bij de koffie. In Nederland zie je ze vaak verschijnen rondom de feestdagen. Wachten tot de feestdagen is niet nodig, want met dit traditionele recept maak je de kaneelbroodjes gewoon zelf.

Ingrediënten

  • Deeg kaneelbroodjes
  • Optioneel - Glazuur
  • Optioneel - Glazuur met roomkaas
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +

Stap voor stap

  • Stap 1 - Gistmengsel

    Roer in een kleine kom het water, de gist en de suiker door elkaar. Zet 5 minuten apart, of totdat de gist schuimig is.

  • Stap 2 - Het deeg

    Doe de boter, volle melk, suiker en zout in een grote kom en roer dit goed door.

  • Stap 3

    Roer er 1/3 deel bloem doorheen.

  • Stap 4

    Roer nu het gistmengsel erdoor.

  • Stap 5

    Voeg nu de rest van de bloem gezeefd erbij en roer dit alles goed door!

  • Stap 6

    Het mengsel zal wat plakkerig zijn. Laat nu het deeg eerst even 15 minuten afgedekt rusten, zodat de bloem de tijd heeft om het vocht goed op te nemen.

  • Stap 7

    Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed in 3 tot 5 bewegingen het deeg door, bestrooi indien nodig met kleine beetjes bloem en vorm een ​​bal. Let op! Het deeg moet wel zacht en elastisch blijven, maar mag niet plakken aan de handen.

  • Stap 8

    Bestrijk een grote kom met olijfolie en leg het deeg erin. Dek af met deksel of plastic folie en laat hem op kamertemperatuur 1 uur rijzen tot het deeg verdubbeld is.

  • Stap 9

    Neem een bakplaat smeer deze met een klein beetje boter of olie in of maak gebruik van een siliconen bakmat.

  • Stap 10 - Vulling

    Maak de vulling: meng in een kleine kom de bruine suiker en kaneel.

  • Stap 11

    Neem het deeg en rol het op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een rechthoek van 30 x 50 cm +/- 5 mm dik.

  • Stap 12 - Maken van de kaneelbroodjes

    Bestrijk de plak met 2 eetlepels gesmolten boter en besprenkel het met de kaneelsuiker tot 1 cm van de randen.

  • Stap 13

    Begin bij een van de korte (30 cm) zijden en rol het deeg strak en recht op. Snijd hem in ongeveer 12 gelijke stukken. Leg de gesneden rolletjes met de snijkant naar boven op de bakplaat. Dek de bakplaat af met folie en laat de rolletjes 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

  • Stap 14

    Verwarm de oven voor op 180°C, programma onder-/bovenwarmte. Bak de kaneelbroodjes midden in de oven in 25 tot 30 minuten licht goudbruin. Laat de broodjes minimaal 10 minuten afkoelen en besprenkel of bestrijk ze eventueel met glazuur.

  • Stap 1a - Optioneel glazuur

    Doe de poedersuiker, 3 eetlepels volle melk en het vanille extract in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde tot een glad geheel. Als het te dik is, voeg er dan geleidelijk meer melk aan toe, totdat het de gewenste dikte heeft.

  • Stap 2a

    Besprenkel of bestrijk de kaneelbroodjes met het glazuur.

  • Stap 1b - Optioneel glazuur van roomkaas

    Doe de roomkaas, boter, poedersuiker en het vanille-extract in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een glad geheel.

  • Stap 2b

    Voeg vervolgens geleidelijk de melk aan het geheel toe, totdat het de gewenste dikte heeft.

  • Stap 3b

    Besprenkel of bestrijk de kaneelbroodjes met het glazuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x

Wachtwoord kwijt