Fries suikerbrood

Fries suikerbrood, Twee gesneden stukken op een bord.
  • Hoeveelheid: 1
  • Portie: 10
  • Bereiding: 25 m
  • Kooktijd: 35 m
  • Klaar in: 3:0 h
Loading...
(5 / 5)

Ik moet eerlijk toegeven dat ik heel graag Fries suikerbrood (Fryske sûkerbôle) eet. Maar om nu iedere keer het allerlekkerste suikerbrood in Friesland te gaan halen, gaat mij net een beetje te ver. Een lekker suikerbrood moet voor mij in de mond niet te droog aanvoelen en ook niet te zoet zijn. Je moet bij het eten brood, suiker, kaneel of andere toevoegingen naast en met elkaar kunnen proeven. Na verschillende pogingen en variaties deel ik nu graag met jullie mijn lekkerste suikerbrood.

Ingrediënten

  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +

Stap voor stap

  • Stap 1

    Doe de melk, boter (beiden op kamertemperatuur), basterdsuiker, gembersiroop, gist, losgeklopt ei en 100 gram bloem in de kom van de keukenmachine. Roer dit even goed door en laat het eerst even 20 minuten staan, zodat de gistcellen zich kunnen vermeerderen.

  • Stap 2

    Voeg vervolgens de rest van het bloem samen met het zout toe en meng dit met de deeghaak in 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg.

  • Stap 3

    Haal de kom van de machine en laten deze afgedekt gedurende 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

  • Stap 4

    Neem voor de vulling een kom en meng de boter, kaneel en parelsuiker goed door elkaar.

  • Stap 5

    Doe wat bloem op je werkblad en stort het deeg hier bovenop. Druk het deeg met je handen tot een rechthoekige lap.

  • Stap 6

    Verdeel de 1/3 van het suikermengsel op de lap deeg. Vouw vervolgens de lap deeg in drie delen over elkaar heen. Druk het vervolgens weer met je handen tot een platte lap. Verdeel nu de helft van de vulling er overheen en vouw de lap deeg weer in drie stukken over elkaar heen. Herhaal deze stap ook met de rest van de vulling en vouw hem weer in drieën over elkaar heen.

  • Stap 7

    Druk de lap weer plat zodat hij de breedte heeft van de bakvorm en rol hem strak op.

  • Stap 8

    Vet de bakvorm in met boter of met bakspray. Knip een bakpapiertje op maat, zodat je het suikerbrood na het baken gemakkelijker uit de bakvorm krijgt. Je kunt ook gebruik maken van een aluminium weggooivorm, zoals op de foto.

  • Stap 9

    Leg de deegrol met de naad naar beneden in de bakvorm en dek deze met folie af en laat hem op kamertemperatuur gedurende 1 uur rijzen.

  • Stap 10

    Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).

  • Stap 11

    Zet een ovenschaaltje met warmwater onder in de oven en schuif het bakrooster met de bakvorm erboven in de oven.

  • Stap 12

    Bak het suikerbrood in 35 minuten mooi bruin en gaar. Mocht het brood te donker worden dek hem dan even af met aluminiumfolie.

  • Stap 13

    Laat het brood rustig in de bakvorm afkoelen totdat de zijkanten loskomen en stort het daarna op een rooster. Bij gebruik van aluminium weggooivorm gewoon in bakvorm laten afkoelen en erin laten zitten.

  • Stap 14

    Snijd als het suikerbrood is afgekoeld er een plak vanaf, smeer er een dun laagje roomboter op en genieten maar!

Tips en variaties

  • De 2 eetlepels gembersiroop kun je ook vervangen voor 2 eetlepels honing.

  • De kaneel kun je ook vervangen voor speculaas of spekkoek kruiden.

  • Heb je suikerbrood over dan kun je hem ook invriezen.

  • Als de suikerbrood te oud is kun je er heerlijke wentelteefjes van maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x

Wachtwoord kwijt