Appelcaketaart heeft een koekbodem met amandelspijs en daarop appelcake met een frisse hint van yoghurt.
Een ware verrassing voor een high tea, verjaardag of gewoon voor bij de koffie en thee.
Verwarm de oven voor op 175º C (hete lucht oven: 150º C) Vet de bakvorm (ø26cm) in en bestuif deze met wat bloem (bedek eventueel de bodem met bakpapier) Doe alle ingrediënten voor de koekbodem in een kom en kneed deze met de handen goed door. Meng tot de boter goed opgenomen wordt door alle ingrediënten en er een stevig kruimeldeeg ontstaat.
Neem de 150 gram amandelspijs en snijd deze eerst in kleine stukjes. Doe ze in een kom. Klop in een andere kom het ei even los. Voeg 1/3 van het losgeklopte ei aan toe aan de stukjes spijs. Prak met een vork het geheel goed door. Voeg vervolgens weer 1/3 van het eimengsel toe en blijf dit met kleine stapjes herhalen totdat er een smeuïge massa ontstaat (het kan zijn dat er nog ei overblijft).
Doe de zachte (room)boter in een kom en mix deze samen met de suiker, vanillesuiker citroensap, citroenzest en de drie eieren luchtig. Roer de bakpoeder door de bloem en voeg dit toe aan het geheel en mix deze tot een luchtig cakebeslag. Schep met een spatel de drie eetlepels yoghurt rustig door het beslag.
De smaak van de cake komt het best tot zijn recht als de cake volledig is afgekoeld.