Selderij – Kruiden

Omschrijving

Selderij lijkt erg op peterselie en heeft een sterke smaak. Voor menselijke consumptie gebruiken wij snijselderij, bleekselderij en knolselderij.

Gebruik

Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid). De bladeren van selderij worden gedroogd en vers gebruikt. In de Chinese keuken gebruikt men selderij blad in roerbakgerechten en in de Griekse keuken in soepen en sauzen. De bladeren smaken sterk overheersend. Verder worden ze aan salades, roomkaas, stamppotten en vullingen toegevoegd.
Andere benamingen voor selderij zijn snijselderij, bladselderij, bosselderij en struikselderij.

Selderij zaden worden gedroogd gebruikt. Gemalen zaden worden wel als vervanger van zout gebruikt. Selderijzaadjes smaken ook sterk overheersend en enigszins bitter. Je vindt de zaden in de Engelse keuken terug in stoofschotels en inmaak. In de Indiase keuken in chutneys en in de Nederlandse keuken in tomatengerechten en kruidenmengsels.

De plant kan zwak giftig zijn (met de nadruk op zwak) en het is dus veiliger in gekookte gerechten. Meekoken vermindert ook de bitterheid van de smaak. De bladeren en stelen van selderij stimuleren de vertering van voedsel.

De knol van knolselderij is minder scherp van smaak dan de bladeren van snijselderij. In principe teelt men knolselderij om zijn knol (als groente), maar de bladeren kunnen ook gegeten worden. (Het blad van) knolselderij kun je dus ook als keukenkruid beschouwen. In alle vormen wordt de plant onder meer in soepen gebruikt.

Dit geldt ook voor de bladeren van bleekselderij, hoewel men daar ook voornamelijk de bladstelen van gebruikt en eet.

x

Wachtwoord kwijt