Munt – Kruiden

Omschrijving

De bekendste munt soorten zijn Aarmunt, Mentha spicata en Pepermunt, Mentha piperita.

Er zijn vele muntsoorten en vele variëteiten, dit mede doordat de meeste soorten kruipende planten zijn die gemakkelijk kruisen.
De stengels van de munt plant zijn vierkant en vertakt, ze hebben aromatisch blad en bloemen in de bladoksels. Naast de bekendste munt soorten zijn er ook nog andere soorten:

Akkermunt, Mentha arvensis
Citroenmunt, Mentha x aquatica ‘citrata’
Witte munt, Mentha suavolens
Rode raripilamunt, Mentha x smithiana ‘rubra’
Watermunt, Mentha aquatica
Basilicummunt, Mentha x aquatica

Gebruik

Aarmunt, pepermunt en witte munt zijn smaakmakers in sauzen, azijn, groentes, desserts en drankjes. Verder worden de blaadjes gekonfijt. De smaak van verse munt is pepermuntachtig. Gedroogde munt is enigszins muf.

In de Engelse keuken gebruikt men het in sauzen en stoofgerechten. In de Griekse keuken eveneens in sauzen en meegestoofd met lams- en schapenvlees. In de Indiase keuken wordt munt in dranken en chutneys gebruikt. In de Turkse keuken in soepen en salades. Citroenmunt wordt specifiek bij kip en in vruchtensalades en dranken toegevoegd. Witte munt smaakt ook erg lekker in vruchtensalades. Rode raripilamunt heeft een zachte smaak en past goed in salades, desserts en wederom weer dranken.

Muntthee is zeer geliefd in de Arabische wereld. De verkoelende bladthee van akkermunt verzacht verkoudheid met koorts en reisziekte.

Munt geeft smaak aan inmaak, sigaretten, drank, tandpasta en medicijnen. De muntsoorten zijn stimulerend, bevorderen de spijsvertering en verminderen winderigheid. Pepermunt heeft bovendien nog vele andere eigenschappen: is antiseptisch, antiparasitair, antiviraal en heeft zweetopwekkende eigenschappen. Inademing van de etherische olie vermindert misselijkheid en verbetert de concentratie.

x

Wachtwoord kwijt