Oliebollen

  • Hoeveelheid: 1
  • Portie: 20
  • Voorbereiding: 1:45 h
  • Kooktijd: 15 m
  • Klaar in: 2:0 h
Bezig met laden...
(0 / 5)

Dit vinden wij het lekkerste oliebollenbeslag. Het geeft een heerlijke bol met een krokant korstje. Niet vet en zeker geen stuiterbal. Als je zelf oliebollen wilt bakken dan is dit je oliebollenbasisrecept!

Ingrediënten

  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +

Werkwijze

  • Stap 1

    Dit basisrecept is goed voor zeker 20 heerlijke oliebollen. Verkruimel je bakkersgist (gedroogde gist) in één dl lauwe melk met de suiker. Kluts in een grote kom de eieren door (de rest van) de melk.

  • Stap 2

    Meng bloem met zout en voeg deze in kleine beetjes aan het ei-melkmengsel toe. Roer met een pollepel het beslag rustig en goed door. Je kunt ook een mixer gebruiken.

  • Stap 3

    Als al het bloem is toegevoegd doe dan de opgeloste en geactiveerde gist bij het geheel. Roer dit goed en stevig door het beslag. Dek de kom af met huishoudfolie of een schone vochtige keukendoek en laat dit drie kwartier tot een uur op een warme tochtvrije plaats rijzen. Ik gebruik hier altijd de oven voor op 30 graden. Als het beslag is gerezen (drie keer het volume), sla het deeg dan nog enkele malen met de lepel goed door. Bij teveel lucht in het beslag zuigen de bollen meer olie op!

  • Stap 4

    Ik frituur in een pan op een inductieplaat met vaste temperatuurstand. Daarnaast gebruik ik een extra temperatuurmeter. Verhit de olie in een (frituur)pan 180 graden. Niet heter, want de oliebollen moeten een tijdje bakken voordat ze binnenin ook gaar zijn. Neem een ijsbollenschep of doop twee lepels in de olie en neem dan niet te veel beslag. Vorm er met de lepels een bal van en laat die in de olie zakken. Doe maximaal 4 bollen per keer. Houd de frituurthermometer in de gaten, verhoog de hitte als de temperatuur daalt, temper het als het stijgt. Draai de bollen na 3 minuten zelf om als zij zelf niet draaien Dit kun je met de lepel doen of met een draadspaan. Zes tot acht minuten maximaal vanaf de eerste oliebol in de pan. Let goed op de kleuring van de bol.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
inspiry_recipes
x

Lost Password