Gerookte zalm met mosterd-dillesaus

  • Hoeveelheid: 1
  • Portie: 1
  • Voorbereiding: 30 m
  • Kooktijd: 25 m
  • Klaar in: 55 m
Bezig met laden...
(0 / 5)

Heerlijke zelf gerookte zalm, eenmaal zelfgerookt wil je niet anders meer! Te gebruiken als hoofdgerecht, maar ook als vulling in een salade of een pasta.

Ingredi├źnten

  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +
  • Boodschappenlijst +

Werkwijze

  • Stap 1

    Voordat je de zalm gaat roken moet hij eerst gepekeld worden. Hiertoe meng je het zeezout met de basterdsuiker, dillegroen, citroenschilletjes en gekneusde witte peperkorrels. Wrijf de zalmfilets goed met dit mengsel in en leg ze in een glazen schaal, afgedekt met plasticfolie, gedurende 40 minuten in de koelkast. Spoel de vis daarna goed af onder koud stromend water, dep de vis droog en laat nog twee uur goed nadrogen.

  • Stap 2

    Bereid je rookapparaat voor: leg op de bodem een velletje aluminiumfolie en strooi daarop 1 volle eetlepel houtmot. Zet daarop de lekschaal, ook bedekt met aluminiumfolie (dit vergemakkelijkt het schoonmaken). Zet daarop het rooster, ingevet met wat olie. Leg daarop de zalm, met de mooie kant naar boven. Sluit goed af.

  • Stap 3

    Zet het oventje op de brander of op een gaspit die niet te hoog staat. De zalm heeft een half uur tot drie kwartier nodig om gaar te worden, afhankelijk van de dikte van de filets. Open als de vis klaar is het oventje onder de werkende afzuigkap of buiten, i.v.m. de rook.

  • Stap 4

    Dien de zalmfilets warm op, met onderstaande saus of met een vinaigrette. Het kan zowel een voorgerecht als een hoofdgerecht zijn.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
inspiry_recipes
x

Lost Password